Bitcoin

Hos Paradigm Consult lever vi af at informere og uddanne fagfolk i korrekt brug af digitale valuta. Da Bitcoin var den første digitale valuta og stadig den mest betydningsfulde, syntes vi det er naturligt at vi her giver et svar på spørgsmålet; hvad er bitcoin?

Hvilken udfordring løste Bitcoin?
Bitcoin var den første decentrale blockchain der gav mulighed for hurtig, anonym og direkte overførsel af værdi over internettet. Opfindelsen af Bitcoin har sidenhen givet anledning til et væld af nye tjenester og bitcoin er dags dato stadig den mest benyttede af de digitale valuta.

Den teknologiske landvinding der blev introduceret med Bitcoin, var konceptet om en decentral og fuld distribueret, såkaldt blockchain. En matematisk sikret, pseudoanonym og fuldt offentlig oversigt over alle bitcoins, deres ejere, hvornår de er blevet flyttet og hvor de før har været.

Hvordan holdes Bitcoin netværket sikkert og fri for manipulation?
Den 3 januar 2009 blev det første matematiske problem i Bitcoin-protokollen løst og den første bitcoin blok opstod. Denne blok er sidenhen blevet fulgt op med tusindvis af nye blokke og i gennemsnit bliver denne blockchain eller “blokkæde” forlænget med en ny blok hvert tiende minut.
Ud over at den computer der matematisk løser en blok får et forudbestemt antal bitcoin som belønning, så får den samtidig også til opgave at inkludere alle nye transaktioner der er foregået på Bitcoin netværket siden den sidste blok blev løst.
Enhver blok indeholder derfor kun den unikke transaktionshistorik fra et begrænset tidsinterval, men tilsammen giver hele blockchainen et totalt historisk overblik, der i detaljer viser hvor alle bitcoins er, hvor de har været før, og hvornår de var der.

Computere der forsøger at løse nye blokke bliver kaldt miners eller “minere”. Minerne konkurrerer indbyrdes om at være de første der løser en ny blok og får den spredt til det resterende netværk. Minere har derfor altid en fuld kopi af blokchainen således at de kan verificerer transaktioner og altid arbejder på at løse den nyeste blok. Ligeledes har alle brugere af bitcoin netværket også en kopi af den fulde blockchain så de kan verificere minernes løsninger og hjælpe med at sprede nye blokke. Dette garanterer at der konstant er konsensus på Bitcoin netværket, at blockchainen ikke kan manipuleres og at nye blokke og de transaktioner de indeholder, hurtigt kan spredes så snart de løses.

Bitcoin var den første digitale valuta og dens centrale innovation var opfindelsen af Blockchanien. For mere dybdegående information om emnet henviser vi til vores digitale valuta-kurser og foredrag.

Er Bitcoin netværket nogensinde blevet hacket?
Nej.
Alle bitcoins er beskyttet af anerkendte krypteringssystemer der ved hjælp af bl.a. private kodeord begrænser adgangen til de tilhørende bitcoins. Dette gør at ingen personer eller virksomheder nogensinde har mistet bitcoins som følge af et direkte angreb på bitcoin netværket.
Der findes dog adskillige tilfælde hvor bitcoins er blevet stjålet eller mistet. Dette skyldes dog ikke en svaghed i Bitcoin netværket, men i stedet at de pågældende personer og virksomheder har fået stjålet/mistet deres private kodeord. Bitcoin netværket i sig selv kan derfor godt betragtes som meget sikkert at benytte. Derimod stilles der store krav til hvordan både privatpersoner og virksomheder håndterer og beskytter deres private kodeord.